Właściwości oleju z wątroby rekina.

Wśród suplementów diety, których dobroczynne właściwości wciąż potwierdzają różnorodne badania znajduje się tran. „Odkryty” w latach 60-tych XX wieku, początkowo podawany tylko dzieciom, dziś jest przyjmowany przez osoby w każdym wieku.

Tran jest olejem z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych, który można nabyć w każdej aptece. Warto podkreślić, że tradycyjny tran pochodzi z koncentratu z wątroby dorsza, jednak niektórzy producenci uzyskują tran także z wątroby innych ryb, np. z rekina. O dobroczynnych właściwościach tranu decyduje jego skład.

1

Tran ma dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6, a także jest bogaty w witaminę A i witaminę D. Dzięki temu jest wskazany do codziennego stosowania, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Obecnie producenci tranu oferują tran w płynie (dostępny także w aromatyzowanych, łatwiej przyswajalnych odmianach), a także tran w kapsułkach, szczególnie wskazany dla osób, które nie mogą poradzić sobie z ostrym, charakterystycznym zapachem i smakiem oleju z wątroby dorsza. Dla dzieci produkuje się nawet żelki z tranem, w przypadku których problem z nieprzyjemnym smakiem zupełnie znika. W zależności od potrzeb poszczególnych grup wiekowych, niektórzy producenci tworzą tran dla seniorów, małych dzieci, a nawet matek karmiących. Zdrowotne właściwości tranu, o których już wspominano to szereg korzyści dla całego organizmu. Tran wzmacnia odporność i przez to zmniejsza ilość infekcji wirusowych i bakteryjnych, o jakie nietrudno jesienią i zimą. Oprócz tego wspomaga pracę układu nerwowego i mózgu, co jest szczególnie istotne w przypadku dzieci oraz osób w podeszłym wieku. Tran w płynie wzmacnia kości (zapobiega krzywicy), poprawia pracę serca, wzmacnia wzrok. Tran w kapsułkach podobnie.

0 comments on “Właściwości oleju z wątroby rekina.Add yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *